De positieve impact van het delen van uw reis naar borstkanker

Hoe een previvor het verhoogde risico op borstkankersterfte voor jonge zwarte vrouwen aanpakt


Foto door Angiola Harry via Unsplash

Van het volgen van onze loopbaan tot het selecteren van een route om verkeersvertragingen te vermijden, we nemen elke dag veel beslissingen – grote en kleine. Deze beslissingen zijn gebaseerd op een overvloed aan factoren, waaronder kosten, tijd, neiging en persoonlijke risicobeoordeling.

Diezelfde factoren spelen een rol wanneer we worden geconfronteerd met belangrijke beslissingen in de gezondheidszorg. In mijn geval wist ik dat de dag zou komen dat ik de confrontatie moest aangaan mijn persoonlijke familiegeschiedenis van borstkanker en beoordeel mijn eigen risico. Er ging geen dag voorbij dat ik niet aan mijn moeder dacht die ik in 2003 verloor aan borstkanker. Ze was 55 en ik was 21 jaar oud. Een paar weken na mijn 39e verjaardag en 3 maanden nadat ik klaar was met het geven van borstvoeding aan mijn jongste kind, wist ik dat het tijd was. Een genetische test uitgevoerd door mijn OBGYN bevestigde dat ik een BRCA2-genetische drager was met een 70 procent risico van borstkanker. Daar had ik het.

Van daaruit begon ik een lange weg met talloze uren Google-en en interactie met Facebook-groepsthreads, honderden kilometers rijden voor medische consultaties en diagnostische testafspraken, medische rekeningen, verplaatste of geannuleerde vergaderingen, fysieke en emotionele vermoeidheid en de lijst gaat maar door. Maar uiteindelijk was het het waard. Na al mijn onderzoek en grondige screening, had ik vertrouwen in mijn beslissing om een ​​preventieve dubbele borstamputatie met borstreconstructie na te streven. Mijn proces omvatte 2 mammogrammen, 2 echo’s, 1 MRI en 3 operaties die plaatsvonden in de loop van 18 maanden.

Er waren onderweg verschillende afwegingen, maar nu ik het proces in mijn achteruitkijkspiegel heb, weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt: de dubbele borstamputatie ondergaan en mijn verhaal openlijk delen. Als extraverte persoon met een nuchtere benadering van mijn relaties, de manier waarop ik mijn team leid en de wereld navigeer, gedij ik op open communicatie. Er was geen twijfel dat ik mensen om me heen nodig zou hebben voor steun en om de hiaten op te vullen als ik down was. Maar de extra angst van het blootstellen van mijn reis in de gezondheidszorg aan collega’s op het werk deed me twijfelen aan mijn geschiktheid en hoe mijn team mijn levensvatbaarheid als leider binnen de organisatie zou zien in een onzeker economisch landschap. Uiteindelijk was die transparantie geen nice-to-have, maar cruciaal.

ik ben nu een overlevende van borstkankeren de verrassende ervaringen die voortkwamen uit het delen van mijn zorgreis leverden zelfs beter resultaat dan ik had durven dromen. Hier zijn drie voorbeelden.

1. Geïnspireerde connecties

Aanvankelijk zocht ik verwijzingen naar artsen en inzicht van vrouwen die ervaring hadden met het behandelen van hun diagnose van borstkanker. Ik vroeg buren en vrouwen met wie ik werkte of ze ‚iemand kenden‘ die dit proces had doorgemaakt. De connecties die ik maakte met de ongelooflijke vrouwen in mijn gemeenschap die openden over hun verhalen over vroegere en huidige worstelingen waren verhelderend. Maar mijn motivatie was eenzijdig. Wat ik niet had verwacht, was hoeveel mensen op hun beurt contact met me zouden opnemen nadat ik een post op Instagram om het begin van mijn reis te markeren. Het varieerde van een studentenstudentenclubzus die slechts 5 weken in haar herstel was van dezelfde preventieve dubbele borstamputatie, tot voormalige collega’s die privé en discreet hadden gevochten tegen borstkanker zonder het een zool te vertellen, tot oude vrienden en nieuwe kennissen die ik via sociale media heb ontmoet om te bedanken mij omdat ik hen “het duwtje in de rug” heb gegeven om een ​​mammogram te laten maken of om met hun artsen in gesprek te gaan over hun risico op borstkanker. Bovendien, mDe gemeenschap verzamelde zich om me heen om me naar afspraken te brengen, maaltijden voor mijn gezin te verzorgen toen ik in het ziekenhuis lag, en meer. Maar de wederzijdse relatie en feedbacklus gaven mijn reis meer doel en stelden me in staat verder te gaan, wetende dat mijn moed iemand anders misschien zou kunnen helpen een moedige stap voorwaarts te zetten bij het nastreven van hun gezondheid.

2. Veiligheid op de werkplek

Niet langer een privékwestie, ik vroeg me af welke impact het blootleggen van mijn zorgreis op het werk zou hebben. Welke gevolgen heeft dit voor mijn winstgevendheid? Zou ik genoeg medisch verlof hebben om de reeks operaties en de tijd die nodig is om te herstellen te dekken? Welke hiaten zou het creëren in de continuïteit en levering van projecten voor mijn team? Kan ik mijn schema herschikken om ruimte te maken voor alle vereiste doktersbezoeken? Zodra ik dapper genoeg was om mijn leiderschap, collega’s en degenen die ik leidde op de hoogte te stellen, viel er een last af. De extra stress om dit voor mezelf te houden was zwaarder dan ik wist. De informatie werd met medeleven, steun en een oprecht aanbod ontvangen om manieren te vinden om mij op en buiten de werkplek te ondersteunen. De impact van mijn delen stelde me gerust dat mijn gekozen organisatie hun uitgesproken kernwaarden leefde en die waarden waren 100 procent in lijn met de mijne. Een ander positief bijproduct van die transparantie was dat het ruimte schiep voor mijn team om open te zijn over hun eigen uitdagingen en wat ze nodig hadden om op de lange en korte termijn succesvol te zijn – medisch of anderszins. De uitdrukking „het goede voorbeeld geven“ strekt zich uit tot het creëren van veiligheid op de werkplek en het koesteren van een omgeving waarin het oké is om je hand op te steken, je waarheid te delen en om steun te vragen.

3. Toegankelijkheid testen

De meest recente onthulling geboren uit mijn publieke zoektocht om een ​​previvor van borstkanker te worden is: Het Golden Hoop-project. Hoe uitdagend mijn reis ook was, ik ben nooit vergeten dat ik mijn BRCA2-diagnose benaderde vanuit een bevoorrechte positie. Het proces was moeilijk, ik had controle. Elk jaar krijgen meer dan 264.000 vrouwen de diagnose borstkanker in de Verenigde Staten en 42.000 vrouwen sterven. Er is een 41 procent verhoogd risico op borstkankersterfte voor zwarte vrouwen, en die onder de 50 jaar zijn 2 keer meer kans om te overlijden dan blanke vrouwen. Borstkanker zou voor ons allemaal moeten worden uitgeroeid, maar de onevenredige impact op jonge zwarte vrouwen is verontrustend. Ik betaalde de hoge kosten van het verlies van mijn moeder aan borstkanker toen ik 21 jaar oud was. Dat verlies maakte me alert en gaf me een mate van waakzaamheid en vooruitziendheid die anderen misschien niet hebben. Het was belangrijk voor mij om een ​​rol te spelen bij het creëren van meer bewustzijn over deze ongelijkheid in borstkanker en om actie te ondernemen om een ​​deel van de oplossing te worden. Als gevolg hiervan lanceerde ik Het Golden Hoop-project in samenwerking met mijn alma mater, Emory University. Onze missie is om jonge zwarte vrouwen gratis toegang te bieden tot genetische tests en counseling. De stap zetten om genetisch onderzoek aan te vragen was een cruciaal punt voor mij. Ik wilde een pad creëren om het uit te betalen aan andere vrouwen zoals ik, zodat ze toegang hebben tot dezelfde informatie die mijn beslissing heeft gevormd.

Deze ontberingen omzetten in iets positiefs was het best mogelijke resultaat dat ik had kunnen behalen als resultaat van het delen van mijn zorgreis. Ik moedig anderen aan hetzelfde te doen.

Kommentar verfassen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert