Ik ga vijf maanden met pinguïns doorbrengen, en geen wifi of stromend water – dit is waarom | Mairi Hilton

EENntarctica heeft een bijna mythische aantrekkingskracht. Los van de rest van de wereld, is zijn schoonheid uniek. Het is een continent dat nog nooit een oorlog heeft meegemaakt en waar het testen van militaire vermogens ten strengste verboden is. Het is, zoals het Antarctisch Verdrag ons in herinnering brengt, „een natuurreservaat gewijd aan vrede en wetenschap“.

En deze indrukwekkende wildernis is de plek waar ik de komende vijf maanden naar huis zal gaan, nu ik aan een once-in-a-lifetime kans begin om te werken voor de UK Antarctic Heritage Trust (UKAHT) in Port Lockroy, Antarctica. Als natuurbeschermingsbioloog voel ik me om veel redenen aangetrokken tot Antarctica, niet in de laatste plaats mijn interesse in de belangrijke rol die het speelt in ons klimaatsysteem, en de mogelijkheid om de ezelspinguïnkolonie te volgen die Port Lockroy naar huis noemt.

Ik woon en werk tot maart volgend jaar op dit kleine eiland op het Antarctische schiereiland. Het is een plek met een verbazingwekkend rijke fauna. Hier worden de ezels gezelschap gehouden door talrijke soorten zeevogels, zeehonden en bezoekende walvissen. Het is het spul van dromen voor natuurliefhebbers zoals ik.

Mijn liefde voor dieren in het wild en exploratie begon jaren geleden, gesterkt tijdens mijn studie aardrijkskunde in Glasgow, waar ik naar verre bestemmingen kon reizen om natuuronderzoek te doen. Sindsdien heeft mijn werk me naar Peru, Australië en het Caribisch gebied gebracht. Maar tot nu toe waren er maar weinig kansen om samen te werken met spectaculaire dieren in de witte uitgestrektheid van Antarctica.

Het desolate, uitdagende landschap van het continent heeft een rijke geschiedenis en biedt heroïsche verhalen over verkenning, gevaar, ontdekking en wetenschappelijke vooruitgang. Deze verhalen omvatten de ervaringen uit de eerste hand van degenen die decennia geleden op Antarctica hebben gewoond en gewerkt; deze vormen nu de kern van het werk van UKAHT.

In samenwerking met de andere leden van het Port Lockroy-team van dit jaar – basischef Lucy Bruzzone, postmeester Clare Ballantyne en winkelmanager Natalie Corbett – zal ik het hele seizoen bezoekers verwelkomen op dit kleine plekje op de wereldkaart. Nu een historische site en museum, en de thuisbasis van ’s werelds meest afgelegen openbare postkantoor, wordt de site gecompleteerd door een kleine cadeauwinkel. Hier kunnen bezoekers een souvenir kopen om mee naar huis te nemen, hun aankopen ondersteunen rechtstreeks het belangrijke werk van de trust op het gebied van erfgoedbehoud in een van de meest uitdagende omgevingen ter wereld. Een Nissen-hut maakt het terrein compleet en zal tijdens de Australische zomer bunkhouse spelen voor ons kleine team. De camping heeft geen stromend water, toilet doorspoelen of wifi, maar het afzien van deze basisvoorzieningen lijkt mij in ieder geval een eerlijke handel.

Port Lockroy, Antarctica.
Port Lockroy, Antarctica. Foto: UK Antarctic Heritage Trust/PA

Afgezien van de pinguïns, het museum en het postkantoor, ben ik als natuurbeschermer altijd bezig met klimaatverandering. zeker niet meer dan wanneer ik op het punt sta te verhuizen naar het continent waar de klimaatwetenschap is ontstaan. Waarom is Antarctica zo’n belangrijk stukje van de klimaatpuzzel? Het enorme witte oppervlak van Antarctica helpt de zonnestralen te weerkaatsen, waardoor de hoeveelheid warmte die wordt geabsorbeerd, ook wel bekend als het albedo-effect, wordt verminderd. De Zuidelijke Oceaan rond Antarctica absorbeert een aanzienlijke hoeveelheid koolstofdioxide, en dus speelt Antarctica een belangrijke rol bij het reguleren van klimaatverandering. Het smelten van de Antarctische ijskappen kan ook verwoestende gevolgen hebben voor kustgemeenschappen over de hele wereld. Antarctica herinnert ons allemaal aan de dringende noodzaak om actie te ondernemen om de klimaatverandering te beperken en te matigen.

Als je de meest recente aflevering van Frozen Planet II hebt gezien, heb je gezien wat de gevolgen zijn van inactiviteit van het klimaat op de natuur in de poolgebieden. Opwarmende temperaturen betekenen meer regen in plaats van sneeuw, met dodelijke gevolgen voor pinguïnkuikens wiens donsveren alleen bescherming bieden tegen droge kou. Pinguïns zijn een bio-indicatorsoort, wat betekent dat veranderingen in hun populatie wijzen op veranderingen in de algemene gezondheid van het milieu. Tijdens mijn tijd in Port Lockroy, zal ik werken aan een langlopende pinguïnstudie van de ezelkolonie. De verzamelde informatie zal ons helpen een beter inzicht te krijgen in veranderingen in het milieu en de mogelijke bredere impact op zowel dieren in het wild als het milieu.

Terwijl ik mijn laatste voorbereidingen maak voor de lange reis, dwalen mijn gedachten af ​​naar de prachtige bezienswaardigheden die ik zal zien, de geschiedenis die ik zal tegenkomen en de dieren in het wild die ik uit de eerste hand zal observeren. De kans om naast charismatische, unieke soorten te leven in zo’n ontzagwekkende natuurlijke habitat, overwint alle zorgen om wekenlang ver van huis te zijn zonder douche of doorspoelend toilet. Hoe erg kan het zijn?

David Attenborough zei ooit dat Antarctica “de eenzaamste en koudste plek op aarde is, de plek die het meest vijandig staat tegenover het leven. En toch is het op een of twee plaatsen verbazingwekkend rijk”. Ik kan alleen maar hopen net zo gefascineerd te zijn door Antarctica, zijn erfgoed en door mijn ongeveer 1.000 nieuwe buren, hoe stinkend ze ook zijn. Wat me op de bodem van de wereld te wachten staat, weet ik natuurlijk pas echt als ik voet op de besneeuwde rotsen van Goudiereiland zet. Ik laat het je weten.

Dr. Mairi Hilton is een conservatiebioloog en onderzoeker. Volg Mairi en team het hele seizoen via de Port Lockroy-blog

Kommentar verfassen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert