Ik verloor mijn huis door klimaatverandering. Ik vecht zodat anderen dat niet doen

l was 10 jaar oud in 2008 toen plotselinge overstromingen 400 mensen, waaronder mijn familie, verdreven uit het Butaleja-district in Oost-Oeganda – een regio waar illegale zandwinning langs rivieroevers overstromingen heeft verergerd die al verergerd zijn door klimaatverandering. We verloren onze boerderij en ons huis, dus verhuisden we meer dan 130 mijl verder naar het dorp Luzira in Kampala, de hoofdstad van Oeganda, waar we maar één persoon kenden, mijn oma van moederskant, met wie we samenleefden.

Maar haar huis werd al snel te druk en we moesten verhuizen naar een eenkamerwoning – veel kleiner en minder mooi dan ons oude huis. Mijn moeder voedde mijn broers en zussen op en ik nadat onze vader ons kort na de verhuizing verliet. Ze had vaak moeite om genoeg voedsel of geld te vinden om de huur en ons schoolgeld te betalen. Ik kan niet tellen hoe vaak we hongerig zijn gaan slapen omdat we geen eten konden betalen. Terug op onze boerderij hadden we genoeg te eten.

En we konden nog steeds niet ontsnappen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het kwam vaak voor dat we van school thuiskwamen en onze kleren, gebruiksvoorwerpen en andere bezittingen in het huis in het overstromingswater aantroffen. Ik zal nooit een nacht in november 2014 vergeten. Ik was een tiener en oud genoeg om de realiteit volledig te begrijpen van wat er gebeurde – en dat gebeurde al jaren op dat moment. Het begon te regenen, de stroom viel uit en onze kamer liep onder water. Mijn moeder maakte me wakker en zei dat ik zoveel mogelijk van onze kleren en boeken moest pakken en naar buiten moest gaan – intussen droeg ze mijn broers en zussen het huis uit. We stonden de hele nacht buiten met alleen een telefoon voor licht toen het water ons huis beschadigde. De volgende ochtend gingen we naar het huis van onze grootmoeder waar het veiliger was. We hebben daar ongeveer vier maanden gewoond totdat mijn moeder het zich kon veroorloven om een ​​nieuw huis in de buurt te huren.

Het kostte me een tijdje om erachter te komen wat de overstroming veroorzaakte. Maar toen, op een regenachtige dag, rond de tijd dat ik 16 was, zag ik verschillende buren afval, waaronder plastic flessen, dumpen in het toch al overvolle rioleringsnetwerk. De combinatie van afval en overstromingen verstopte het hele systeem.

Mensen staan ​​op een beschadigde brug in de nasleep van een overstroming veroorzaakt door zware regenval in Kampala, Oeganda, aug.  9, 2021. (Nicholas Kajoba-Xinhua News Agency/Redux)

Mensen staan ​​op een beschadigde brug in de nasleep van een overstroming veroorzaakt door zware regenval in Kampala, Oeganda, aug. 9, 2021.

Nicholas Kajoba—Xinhua News Agency/Redux

Toen ik hen vroeg: „Waarom doe je dit?“ Een persoon antwoordde: “We kunnen dit afval niet verbranden en het bedrijf dat we betalen om dit afval op te halen, komt niet meer. We hebben geprobeerd de regering te vragen ons te helpen. Niemand luistert naar ons, dus wat kunnen we doen? Waarom gebruiken we deze regen niet om dit afval op te ruimen?” Ik was sprakeloos op dat moment, maar ik herkende dat iemand – misschien ik – moest opkomen voor milieubescherming in Kampala.

Ik heb er altijd van gedroomd om humanitair of nieuwsredacteur te worden, maar had moeite om mijn opleiding af te ronden. In 2016 kreeg ik een beurs om computeronderhoud te studeren en uiteindelijk behaalde ik in 2019 een bachelordiploma in IT en computerwetenschappen aan de Mutesa I Royal University. veel tijd thuis in Luzira om televisie te kijken – ik had vele dagen binnenshuis tv gekeken sinds de overstromingen ons dwongen weg te gaan van mijn vrienden.

Op een dag zag ik een nieuwsbericht over een Oegandees meisje dat voor ons parlement stond en eiste dat onze regering de klimaatnoodtoestand afkondigde. Haar actie heeft Oeganda misschien niet gedwongen groen te worden, maar het heeft wel de loop van mijn leven veranderd.

Haar naam was Vanessa Nakate – tegenwoordig staat ze over de hele wereld bekend om haar klimaatactivisme, maar in die tijd was ze net begonnen. Ik haastte me naar Facebook om haar te vinden; gelukkig stond ze op mijn vriendenlijst. Ik stuurde haar een bericht en kort daarna ontmoetten we elkaar in Kampala en spraken over klimaatverandering en de gevolgen ervan.

Het gesprek deed me de ervaring van mijn familie in een nieuw licht zien en zette me ertoe aan van de bank af te komen en te proberen een verschil te maken. Al snel sloot ik me aan bij haar sociale media-team en in oktober 2019 ging ik voor het eerst met mijn zus Kimberlyn over tot klimaatstaking. Sindsdien heb ik de frontlinies nooit meer verlaten.

In juni 2020 begon ik mijn eigen non-profitorganisatie, Earth Volunteers, die tot doel heeft jonge mensen te verenigen die gepassioneerd zijn door klimaatrechtvaardigheid. In samenwerking met teams van vrijwilligers hebben we sindsdien 48.000 bomen geplant om 17 Oeganda-bosreservaten te helpen behouden.

Maar activist zijn was niet gemakkelijk. In september 2020 werd mijn Twitter-account bevroren. Het is niet duidelijk waardoor mijn account verdween – Twitter zei dat het in spamfilters was terechtgekomen – maar ik heb altijd gedacht dat het te maken had met mijn meningsuiting tegen het besluit van mijn regering om een ​​van onze bossen aan een suikerbedrijf te verkopen. En vorig jaar werd ik gearresteerd omdat ik in de straten van Kampala protesteerde tegen klimaatverandering. De politie beschuldigde me van het aanzetten tot geweld omdat het protest plaatsvond na de presidentsverkiezingen van januari 2021 – een proces ontsierd door geweld en beschuldigingen van verkiezingsfraude. Mijn telefoon werd in beslag genomen en ik werd mishandeld. Maar dit alles heeft me er niet van weerhouden klimaatacties te mobiliseren en te organiseren.

Tegenwoordig werkt mijn non-profitorganisatie om klimaatbronnen, zoals studieboeken, aan docenten en studenten in het hele land te krijgen, en samen te werken met vertalers om ervoor te zorgen dat deze boeken toegankelijk zijn in lokale talen die iedereen kan lezen. Studenten moeten een deel van de oplossing zijn. Ons doel is dat in 2030 elk kind in Oeganda toegang heeft tot klimaatonderwijs.

Die kennis is essentieel: ik geloof dat mijn vader ons niet in de steek zou hebben gelaten als hij had geweten waarom die overstromingen in 2008 toesloegen en wat hij eraan moest doen als ze zich voordeden. We hadden geen hulp of compensatie voor onze verliezen toen de overstromingen ons huis verwoestten. Daarom worstelen we nog steeds met het leven. Tot op de dag van vandaag woont mijn familie nog steeds in een eenkamerwoning. Ik wilde al vaak terug naar mijn oude dorp, maar de mensen daar leven nu in een moeras. Dit hoeft niet het verhaal te zijn voor de rest van het mondiale zuiden.

Meer must-read-verhalen van TIME


Neem contact met ons op op letters@time.com.

Kommentar verfassen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert